Notícies i actualitat de La Massa

Concert de la Filharmònica de Berlin al Palau.

La Massa

Dilluns 1 de juliol la secció de Música va fer una sortida al Palau de la Música. El motiu era l’excepcional visita de la Filharmònica de Berlin, que tornava a Barcelona després de dècades d’absència. Nosaltres érem entre els privilegiats que d’aquí a uns anys podran dir: “jo hi vaig ser!”.
La primera part es va dedicar al Requiem de Gabriel Fauré. Aquesta obra va ser composta per a un cor d’església amb acompanyament d’un reduït conjunt instrumental i orgue. Per insistents sol·licituds de l’editor, el compositor va tolerar una versió de gran format que, de fet, és la que es coneix actualment. Simon Rattle va dirigir una interpretació amb l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau que, malgrat comptar amb un nombre tan gran d’intèrprets, cercava en tot moment el so de la primera versió, la preferida de Fauré. El brillantíssim pianissimo dels primers compassos del cor va ser el primer avís que la vetllada seria històrica! L’Orfeó va emocionar tothom amb una qualitat sonora excepcional, només a l’abast dels millors cors professionals del món. Amb una direcció precisa i una resposta extraordinària dels músics, el Requiem es va convertir en un tresor musical que ens va tenir emocionats fins al final. L’equilibri dels plans sonors, fruit d’una gran disciplina, previsible a la Filharmònica de Berlin però inesperada en un grup amateur com el nostre Orfeó, va donar una coherència a la versió que no serà fàcil de repetir. El baríton André Schuen va complir perfectament i es va adaptar a les exigències de la versió. La soprano Camilla Tilling va ser l’única nota discordant pel seu so operístic, quan hauria estat més coherent una veu cristal·lina com la dels nens soprano de les esglésies de finals del segle XIX.
A la segona part la Filharmònica va oferir-nos una versió de la Segona Simfonia de Schumann. El compositor, patint les primeres crisis de la malaltia que finalment el va portar a la mort, va ser capaç de bastir una estructura musical riquíssima, plena de referències als seus predecessors admirats Bach, Beethoven i Schubert i d’optimisme vital. El repte d’aquesta obra, a més de l’exigència tècnica, rau justament en fer explícits els diversos missatges amagats. Altre cop cal subratllar la mestria de Simon Rattle. De forma completament natural, els instruments repartien subtilment protagonismes, tot mantenint un so nítid i una precisió pràcticament perfecta. El resultat global va ser enlluernador.
El públic va premiar les interpretacions amb entusiasme desbordat. I és que un concert com aquest fa pensar en la gran capacitat dels humans de crear bellesa. Segurament érem testimonis d’un dels millors exemples possibles d’aquesta virtut.

Concert de la Filharmònica de Berlin al Palau.

La Massa Centre de Cultura Vilassarenc | Mestra Viladrosa, 56 | 08339 Vilassar de Dalt | e-mail: lamassaccv@gmail.com