Notícies i actualitat de La Massa

Crònica del concert del cor Scherzo, per Antoni Oliva

Secció Música

Una setmana més podem viure de nou un espectacle gràcies a la crònica que ens fa l'Antoni Oliva:

El passat dissabte dia 12 de desembre, al teatre de la Massa, vam tenir el goig d'assistir al concert del cor femení Scherzo dirigit per Jordi Casas Bayer.

Ens van oferir un programa de música del romanticisme germànic al voltant del mite de la noia maltractada per l'amor que es llença al Rin. Des d'aleshores, els mariners pateixen la seva venjança estavellant-se contra les roques seduïts pels seus cants i la seva irresistible bellesa. L'amor tràgic, tan comú a la literatura romàntica (Heine, Eichendorff, Rückert...) inspira els grans compositors a compondre petits tresors plens de força expressiva i grans recursos descriptius.

Les noies del cor Scherzo van interpretar, de la mà d'en Jordi Casas, doblement bé. Per una banda van sonar amb timbre brillant, molt bon equilibri de veus, afinació pràcticament perfecta i gran disciplina tècnica. Per l’altra, van afegir-hi un potent component emocional especialment adient per a la interpretació del romanticisme més enfervorit. Una de les característiques de les peces interpretades era, curiosament, que eren de petit format.

Donat que la música de grans proporcions que coneixem de Mahler (autor de l'anomenada Simfonia dels 1000 pels prop de 1000 intèrprets que exigeix), Brahms o Schumann, sobta molt que fossin capaços d'escriure aquestes petites meravelles.

Van ser particularment interessants les quatre peces del recull "Des Knaben Wunderhorn" de Mahler i les "Quatre cançons op.17, per a cor femení, dues trompes i arpa" de Johannes Brahms, amb una transcripció a piano. Per cert, la pianista Diana Baker, alumna de Martha Algerich, va acompanyar sempre amb el to adient, tant quan calia la màxima discreció com quan havia de demostrar grans dots de virtuosisme.

En Jordi Casas va donar unes explicacions autènticament de luxe que ens van permetre entendre el context i el missatge del concert. Ell ens deia que si captéssim el missatge en alemany poètic de la majoria de les composicions, ens agafaria una depressió; però en realitat, veient les cares i els comentaris del públic en sortir, el que "patíem" era més aviat un atac d'eufòria!

Crònica del concert del cor Scherzo, per Antoni Oliva

La Massa Centre de Cultura Vilassarenc | Mestra Viladrosa, 56 | 08339 Vilassar de Dalt | e-mail: lamassaccv@gmail.com