Notícies i actualitat de La Massa

FESTIVAL DE MOZART I DE PLAER A LA MASSA

Secció Música

Comença una nova temporada de Clàssica al Teatre de la Massa, i des de la secció de música, tenim de nou les cròniques de Toni Oliva.

FESTIVAL DE MOZART I DE PLAER A LA MASSA

La temporada de Clàssica a la Massa no podia començar de manera més brillant. Diumenge 29 d’octubre de 2017 l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat va oferir un monogràfic Mozart, de la mà del gran violinista i director Gerard Claret. El compositor de Salzburg és possiblement el més popular i genial que la música ha proporcionat a la humanitat, una aposta infal·lible!

El concert es va obrir amb el Divertiment per a corda en Re major, K 136. Aquesta música gràcil i alegre ens proporciona un somriure permanent i ens encomana optimisme i benestar. La versió de Gerard Claret va ser despreocupada i a la vegada respectuosa amb el missatge mozartià més genuí.

La flautista santcugatenca Patrícia de No, de reconegut prestigi internacional, va ser la solista de luxe del Concert en Sol major K 313. Va desplegar una tècnica perfecta que ens va permetre seguir amb tota la claredat la línia melòdica i l’expressió més pura. Era com la “línia clara” dels dibuixos d’Hergé als còmics de Tintin. Els excessos expressius del romanticisme, tan temptadors habitualment, haurien desvirtuat les subtileses del missatge de frescor i lluminositat d’aquesta bellíssima partitura. L’orquestra va acompanyar de forma impecable, suportant harmònicament i dialogant amb la flauta amb un bon equilibri de plans sonors, tal com, segur, el mateix Mozart desitjava.

Gerard Claret i Patrícia de No ens van regalar dos duets per a violí i flauta, originalment escrits per a dues flautes, sobre temes de la flauta Màgica. Va ser una delícia que el públic va premiar amb gran entusiasme.

La segona part va començar amb el minuet i l’allegro de la Serenata en Mi bemoll K 375. Els oboès, clarinets, trompes i fagot de l’Orquestra de Sant Cugat ens van mostrar com pot ser de deliciosa, creativa i generosa la música de Mozart.

Per acabar va sonar la penúltima simfonia que ens ha deixat el geni, la núm. 40 en Sol menor K 550, en versió adaptada per a orquestra de corda pel compositor Peter Lichtenthal, un gran apassionat mozartià. L’orquestra de corda va confirmar l’eficàcia de la transcripció i en cap moment vam enyorar els instruments de vent. La proposta de Gerard Claret va permetre gaudir d’una versió honesta, assumint el risc de la interpretació amb criteris històrics, sense vibrats ni efectismes gratuïts, que ens va permetre gaudir plenament del potencial creatiu d’un Mozart en el moment més sublim de la seva vida creativa. Els ritmes irregulars i les bellíssimes dissonàncies van ser convenientment mostrats per al gaudi del públic completament lliurat a l’emoció de l’art de la música.

Ah! Cal valorar molt positivament les explicacions que van donar sobre les obres en Gerard Claret, en Pep Mira i la Patrícia de No. La informació rellevant de les peces ens ajuda a situar-nos i comprendre-les més a fons.

FESTIVAL DE MOZART I DE PLAER A LA MASSA

La Massa Centre de Cultura Vilassarenc | Mestra Viladrosa, 56 | 08339 Vilassar de Dalt | e-mail: lamassaccv@gmail.com