Notícies i actualitat de La Massa

Recital de piano d’Isaac Friedhoff Calvo a la Massa

Secció Música

Dimecres 3 de juny la sala de la Massa va acollir un concert extraordinari a càrrec del jove pianista Isaac Friedhoff Calvo, nascut el 1990 i format a Barcelona i els EUA, on acaba de completar el màster de la Universitat de Southern California (Thornton School of Music) i on ha entrat al programa de doctorat.

Ens va oferir un programa sense especulacions. Va triar peces de gran dificultat tècnica, de les que fan tremolar els millors pianistes. El concert podia haver estat un tour de force per exhibir habilitats d’un jove amb ganes d’impressionar. Res d’això, però, va succeir. Va ser un concert de música “amb majúscules”, de la que arriba al cor.

Va començar amb la Partita 6 en Mi menor de J. S. Bach que va interpretar amb pols ferm, dicció clara i passatges de gran brillantor, especialment en les dues fugues endimoniades encastades en el primer i últim moviments en un missatge implícit del compositor per als pianistes mediocres: “aquesta música no és per a tu!”.

Seguidament, en fort contrast, va explicar-nos tot el que sentia Schubert quan va compondre la Sonata en La major D664. Les emocions que patia aquest apassionat romàntic ens arribaven tan diàfanes que gairebé ens sentíem testimonis de la seva vida. Les mans de l’Isaac ens transmetien els plors i les alegries del pobre Franz. Després va sonar l’Evocación de la Suite Iberia d’Isaac Albèniz. Aquesta peça és fruit del virtuosisme d’un dels millors pianistes de finals del sXIX i principis del XX.

Les dificultats tècniques que planteja fan molt difícil expressar musicalitat i transmetre emocions, però altre cop l’Isaac va aconseguir que ens oblidéssim de les cabrioles, hipnotitzats per aquesta evocació i lliurats al miracle de la música.

El clímax va arribar amb la darrera peça del programa, la Sonata de 1926 de Bela Bartók. Un home molt especial, que va recopilar molts milers de cançons i músiques tradicionals de diversos països de l’est i els va catalogar meticulosament. Efectivament, la seva música usa constantment aquest valuós material, però també inclou referències explícites a l’entorn sonor, com els brunzits dels mosquits, els lladrucs dels gossos o el cant dels ocells. Tot això ho expressa amb una música valenta a cops brusca, a cops alegre com les festes del poble i a cops lírica fins al plor. El pobre piano centenari de la Massa semblava gemegar impotent davant de l’impuls arravatador de l’Isaac. I tot això ho vivíem fortament impressionats els privilegiats assistents a aquesta experiència musical tan especial.

Encara ens va regalar una sonata en sol major del Pare Antoni Soler. No va triar una obra per relaxar-se, sinó un dels reptes més grans del gran escolà de Montserrat.

L’Isaac ens deia amb això que encara no en tenia prou, que no havia acabat de transmetre’ns el missatge complet; el missatge de la música més bella expressada amb l’apassionament de la joventut i la profunditat dels millors artistes.

Que bé que a Vilassar tinguem oportunitats com aquesta!

Recital de piano d’Isaac Friedhoff Calvo a la Massa

La Massa Centre de Cultura Vilassarenc | Mestra Viladrosa, 56 | 08339 Vilassar de Dalt | e-mail: lamassaccv@gmail.com