Notícies i actualitat de La Massa

Txaikovski al Teatre de La Massa - Crònica de Toni Oliva

Secció Música

El 26 de novembre de 2017 vam assistir al segon concert de la Temporada de Clàssica a la Massa, el Festival Txaikovski. Va anar a càrrec de la “nostra” orquestra, la Simfònica de Sant Cugat.

L’inici del concert va ser imprevist. Els violoncels de l’orquestra ens van oferir una emocionant versió del Cant dels Ocells en honor dels presos polítics i per reclamar-ne la llibertat. Les llàgrimes van aflorar, no només per la força emotiva de la gran icona pacifista de Pau Casals, sinó també per la consciència col·lectiva de viure una situació política profundament anormal.

Amb el protagonisme absolut de Kalina Macuta, van interpretar l’espectacular concert per a violí i orquestra en Re major op. 35. Txaikovski posa a prova les capacitats del solista fins a tal extrem que es va qualificar durant molt temps d’intocable! Macuta va transmetre una gran sensibilitat musical, un fraseig impecable, un so net, brillant i ric i la sensació que no hi ha reptes tècnics impossibles per a ella. El director, Josep Ferré, amb una gran compenetració amb la solista, va tenir molta cura a respectar els plans sonors, no només pel que fa al violí, sinó també als passatges orquestrals més rellevants. En fi, vam gaudir d’una fantàstica versió d’un dels més mítics concerts romàntics!

Per correspondre als aplaudiments entusiastes del públic, Kalina Macuta i l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat ens van oferir de propina “La cançó” del gran violinista i compositor català Joan Manén. El nostre país té molta feina pendent de recuperació del patrimoni cultural. Ahir en vam tenir una prova evident amb aquesta –injustament-poc coneguda obra on l’orquestra suporta amb una harmonia subtil una bella línia melòdica del violí suggerent i beatífica. Al cel la música deu ser així!

La segona part va començar amb el Caprici italià op. 45, composat en un viatge a Roma on va coincidir amb els carnavals. Txaikovski ens proposa una música fàcil, lluminosa i contrastada amb el clima dels durs hiverns russos. Segurament deu ser una de les obres més optimistes que va composar. Algunes melodies són absolutament populars i lleugeres, però la formidable harmonització i la instrumentació van molt més enllà de l’efectisme i converteixen el Caprici en una meravella de treball orquestral de gran precisió. L’orquestra va ser capaç d’afrontar aquesta complexitat amb molta eficàcia.

Per cloure el concert es va posar a prova l’orquestra amb una Suite del “Llac dels cignes”. El mateix Txaikovski defensava la interpretació en concert de certs fragments escollits del ballet, tot i que no se’n va publicar cap en vida del compositor. Algunes de les melodies més populars de la història de la música van sonar ahir en aquesta suite. Les diverses famílies instrumentals es van repartint el protagonisme en una nova exhibició virtuosística i de saviesa musical del compositor. L’exemple paradigmàtic és el final de l’obra. L’arpa inicia un pianíssimo al qual es van afegint tots els instruments en un crescendo antològic que acaba amb els pèls del públic de punta i l’emoció totalment descontrolada.

Un altre gran concert de la Temporada de clàssica de la Massa i, òbviament, una altra oportunitat d’emocionar-nos amb l’art de la música.

Txaikovski  al Teatre de La Massa - Crònica de Toni Oliva

La Massa Centre de Cultura Vilassarenc | Mestra Viladrosa, 56 | 08339 Vilassar de Dalt | e-mail: lamassaccv@gmail.com