Llengua i cultura / Qui som ? Què fem?

QUI SOM?

La Secció de Llengua i Cultura és una secció de La Massa CCV que neix amb l'objectiu de promocionar la llengua i cultura catalanes, així com aprofundir en el seu coneixement.

La secció la conformem un grup de persones que ens trobem el primer dimarts de cada mes a la Sala d'Exposicions de la Massa.
És oberta a tothom que vulgui participar-hi i proposar activitats. No cal avisar, consulteu el calendari i animeu-vos a venir

QUÈ FEM?

Activitats internes:
En les reunions mensuals de la secció volem tractar, discutir i posar en comú temes com ara :
- Com parlem
- Com enriquir el llenguatge.
- Recuperació i divulgació de mots locals
Així com organitzar activitats de cara a l'exterior amb l'objectiu de divulgar i promoure el català i la cultura catalana.

Activitats de cara a l'exterior:
- conferències.
- debats.
- xerrades.

QUÈ HEM FET ?

La presentació "oficial" de la secció la vàrem fer el 12 de març de 2011, en el marc del 2on debat sobre la Llengua i la Cultura amb la ponència de Jaume Vernet, membre del Consell de Garanties Estatutàries.

Des d'aleshores hem organitzat el 3r i 4rt debat sobre la llengua on varem gaudir de les ponències de Muriel Casals, presidenta de Òmnium Cultural i de Josep Maria Comelles antropòleg i professor a la URV.

Així mateix, hem organitzat dues exposicions cedides per la ONG Plataforma per la llengua: "Obre't en català" i "El català? és chévere!".

Durant el 2012 hem organitzat el 5è Debat sobre la Llengua a càrrec de Salvador Cardús, economista i professor de Sociologia de l'UAB i hem col.laborat en les xerrades organitzades per l'ANC.

Les ganes de fer coses noves i d'arribar a més gent ens van portar a organitzar una sortida pel poble amb la gent nouvinguda, tant al poble com a la nostra llengua. La sortida DESCOBRIM VILASSAR amb la col.laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística, l'Escola d'Adults i l'Ajuntament va ser un gran èxit.
Un èxit que vàrem voler compartir muntant una exposició amb les fotos de la sortida i que es va materialitzar el febrer de 2013 amb l'exposició "Descobrim Vilassar: la descoberta del poble des de la mirada dels nouvinguts"
Aquesta activitat amb nouvinguts va continuar amb una Visita a l'Hort amb els estudiants del Consorci per a la Normalització Lingüística del curs següent.

El 2014 també ha estat un any molt actiu a la secció: hem organitzat el cicle TRENCANT SILENCIS que incloia la presentació dels llibres La Maternitat d'Elna i 115 dies a l'Ebre de la historiadora i escriptora Assumpta Montellà, i l'exposició sobre aquesta maternitat oberta al públic en general i a visites guiades per als estudiants d'ESO del poble.

Així mateix Alexis Serrano ens va venir a presentar en primícia el seu llibre 1001 curiositats del maresme i Carme J. Huertas en va fer reflexionar sobre els orígens de la nostra llengua amb el seu llibre "No venim del llatí" en el marc del 7è Debat de Llengua i Cultura.

Actualment, estem treballant en noves activitats.

La Massa Centre de Cultura Vilassarenc | Mestra Viladrosa, 56 | 08339 Vilassar de Dalt | e-mail: lamassaccv@gmail.com